Çerez Örnek
canlı destek

TUBİTAK 1002 BURSU

Proje Türü Proje No Proje Adı Proje Yürütücü Proje Özeti  İhtiyaç Olan Bursiyer Sayısı Bursiyer Nitelikleri İletişim Bilgileri
1002 - Hızlı Destek 218Z113 Peynirlerde Geç Şişme Etkeni Clostridium Butyricum, C. Tyrobutyricum Ve C.Sporogenes Türlerinin Multipleks Real-Time PCR Kullanılarak Kantitatif Olarak Belirlenmesi ASLI ŞAHİNER Ülkemizde üretilen peynirlerde geç şişme etkeni Clostridium türlerinin analizi için 3 türün aynı anda multipleks real-time PCR ile kantitatif olarak belirlenmesine yönelik metot geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Şu anda çok az sayıda gıda analiz laboratuvarında uygulanabilen, ancak sonuçlanması 10 günün üzerinde zaman alan ve türler arasında hassas bir ayrım sağlanamayan kültürel yöntemin yerine, tür düzeyinde ayrım sağlayan ve sayısal sonuç veren hızlı ve güvenilir multipleks real-time PCR metodu geliştirilerek peynir üreticilerinin bu doğrultudaki talebi karşılanacaktır.  1 (Enstitünüz öğrencilerinden Sultan Kübra TOKER projede bursiyer olarak görev almaktadır) Temel ve Endüstriyel Mikrobiyoloji programında lisansüstü eğitim yapıyor olmak 311 50 22
asli.sahiner@ege.edu.tr
aslisahiner@gmail.com
1002 - Hızlı Destek 119Z769 Doğu Karadeniz Bölgesinde Yayılış Gösteren Betula Litwinowii ve Betula Recurvata Endofitlerinin Betülin Biyotransformasyon ve Tirozinaz İnhibisyon Kapasitelerinin Araştırılması ATAÇ UZEL Bazı endofitler konakçı bitkinin sentezlediği kimyasalları transformasyona uğratma yeteneğine sahiptir. Betülinik asit pahalı bir doğal üründür ve Huş ağacı kabuklarında bulunan betülinin kimyasal oksidasyonuyla üretilmektedir. Fakat bu yöntem çevre sorunlarına neden olduğu için araştırma kapsamında Doğu Karadeniz bölgesinde yayılış gösteren Betula sp.’den izole edilen yerel endofitik mikroorganizmaların betülin biyotransformasyon kapasitelerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır.      
1002 - Hızlı Destek 120O091 Yüksek Enerjili Ultrason Uygulamalarının Katı Kıvamlı Probiyotik Yoğurdun Reolojik, Biyokimyasal ve Mikrobiyolojik Özelliklerine Etkisi AYŞE SİBEL AKALIN Son yıllarda hem üreticiler hem tüketiciler açısından alternatif teknolojilere doğru bir eğilim söz konusudur ve ultrason bu yenilikçi teknolojilerden biridir. Çevre dostu olduğundan yeşil teknoloji olarak adlandırmakta ve diğer yenilikçi teknolojiler karşısında toksik etkisi bulunmaması, güvenli, nispeten ucuz, basit, hızlı olması ve enerji tasarrufu sağlaması gibi önemli avantajları vardır.Çalışmamızda ultrason uygulamasının probiyotik yoğurt kalitesine etkileri incelenerektir. Süttozu veya süt protein konsantresi ilave edilmiş sütlerden hem ultrason hem klasik homojenizasyon yöntemiyle üretilecek probiyotik yoğurtların fermantasyon süresi, reolojik karakteri, su tutma kapasitesi, duyusal özellikleri, in vitro protein sindirilebilirliği, serbest amino asit ve serbest yağ asitleri, yoğurt bakterileri ve probiyotik bakteri canlılığı depolama boyunca incelenecektir.      sibel.akalin@ege.edu.tr
1002 - Hızlı Destek 119O554 Farklı Çalışma Koşullarında Traktör Otomatik Dümenleme Performansının Belirlenmesi FIRAT KÖMEKÇİ Bu çalışmada, RTK baz istasyonu ile çalışan otomatik dümenleme sistemlerinin kullanıldığı bir traktörün, simetri ekseninde ve eksenden kaçık (asimetrik) olacak şekilde çeki kuvvetleri ile karşılaştığında, 3 farklı ilerleme hızı ve 3 farklı ön aks yükü ile çalışması sırasında otomatik dümenleme performansını belirlenecektir. Ayrıca, traktörün farklı çeki kuvvetleriyle çalışılması sırasında traktörün istenilen rotadan en az sapmayı sağlayan ek ağırlık ve ilerleme hızı seçeneğinde kullanılmasını ortaya koyan eşitlikler elde edilecektir. İhtiyaç duyulan bursiyer bulunmamaktadır.
Biri 12 ay, biri 4 ay olmak üzere iki bursiyer görev almıştır. Proje 01.09.2020 tarihinde tamamlanmıştır.
  firat.komekci@ege.edu.tr
1002 - Hızlı Destek 119Z679 İlaç Öncül Moleküllerin Biyotransformasyonunda Manyetik Nanopartiküle Immobilize Beta Glukosidaz Ve Beta Ksilosidaz Enzimlerinin Kullanımı GAYE ÖNGEN ÖZGEN AST4 ve AST7 moleküllerinin  biyotransformasyonunda manyetik nanopartiküle immobilize Beta Glukosidaz Ve Beta Ksilosidaz enzimlerinin kullanımı ile  bu moleküllerin sağlık alanı için kullanım olanağı yaratmak 1 Yüksek lisans öğrencisi (hali hazırda projede çalışmaktadır gaye.ongen@ege.edu.tr
1002 - Hızlı Destek 119O880 Isabella Üzüm (Vitis labrusca L.) Suyu ile Zenginleştirilmiş Probiyotik Yulaf Sütü Içeceği Üretiminin Optimizasyonu ve Depolama Süresince Probiyotik Bakterilerin Canlılığının Araştırılması GÜLTEN GÜNDÜZ Isabella üzüm suyu ile zenginleştirilmiş probiyotik yulaf sütü içeceği üretiminin optimizasyonu gerçekleştirilecek ve optimize edilmiş koşullarda üretilen ürünün depolanması süresince probiyotik bakterilerin canlı kalma durumu incelenecektir. Depolama işlemi süresince ürünün probiyotik bakteri sayısı ile fiziksel, kimyasal ve duyusal özellikleri belirlenecektir. Üretilecek olan üründe probiyotik bakterilerin depolama süresi boyunca en az 106 kob/ml düzeyinde canlı kalması hedeflenmiştir. Proje kapsamında optimize edilmiş koşullarda üretilen Isabella üzüm suyu ile zenginleştirilmiş probiyotik yulaf sütü içeceği, çeşitli nedenlerle süt ürünlerini tüketemeyenler ve çölyak hastaları için alternatif bitkisel probiyotik ürün olacaktır. Bulunmamaktadır   gulten.tiryaki.gunduz@ege.edu.tr
1002 - Hızlı Destek 119O165 Tarhanadan İzole Edilen Laktik Asit Bakterilerinin Probiyotik Potansiyelinin İncelenmesi İLKİN ŞENGÜN Bu proje kapsamında, farklı tarhana örneklerinden önceki proje kapsamında izole edilip tanımlanmış bulunan laktik asit bakterilerinin probiyotik özellikleri belirlenecektir.  İhtiyaç yoktur 1 Yüksek Lisans
1 Doktora
ilkin.sengun@ege.edu.tr
1002 - Hızlı Destek 119O310 Ebegümeci Yaprağından Alternatif Bitkisel Protein Tozu Üretimi ve Farklı Yöntemlerle Protein İzolasyonun Optimizasyonu SEDA ERSUS Bu proje çalışması kapsamında, soya proteinlerine alternatif protein kaynağı araştırılacaktır. Soya proteinlerine alternatif olarak yaprak proteinlerinden yüksek verimde ve üstün fonksiyonel özelliklere sahip gıda endüstrisinde kullanılabilir protein tozu üretimi hedeflenmektedir. 4 1 Doktora öğrencisi (Ayça AKYÜZ)
-3 Lisans öğrencisi
seda.ersus@ege.edu.tr
1002 - Hızlı Destek 119O124 Cırcır Böceği Unu ile Zenginleştirilmiş Atıştırmalıkların Beslenme Açısından Değerlendirilmesi SEDEF NEHİR EL Bu çalışmada, hayvansal bir protein kaynağı olan böcek unu ile ürün zenginleştirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, un yerine %5, %10 ve %15 oranlarında böcek unu ikame edilerek hazırlanan hamur ile yeni bir ürün geliştirilmesi ve ürünlerin fonksiyonel, duyusal özellikleri ve besin değeri üzerinde meydana gelen değişimler değerlendirilecektir. Protein kalitesi yüksek gıdaların, beslenme ve sağlık açısından oldukça gerekli olduğu bilinmektedir; o yüzden bu ürünlerin tüketimini daha da arttırmak ve tüketiciyi teşvik etmek amaçlı, protein içeriği yüksek ve yağ içeriği düşük atıştırmalık bir kurabiye tasarımı hedeflenmektedir.
Ayrıca protein sindirilirliğinin belirlenmesi için, in vitro sindirim modellemesi de incelenecektir. Bu konu ile ilgili literatürde bulunan eksikliklerin giderilmesi, araştırma ve geliştirme birimlerine veri sağlamasının yanı sıra, protein açısından optimize edilmiş yeni bir ürünü gıda pazarına kazandırmak ve devam niteliğinde yapılabilecek ürün geliştirme çalışmalarına da ışık tutması beklenmektedir.
 
  Ege Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Beslenme Bilim Dalı’ında yüksek lisans yapıyor olmak sedef.el@ege.edu.tr
1002 - Hızlı Destek 219O522 Işınlı İnci İstiridyesi  (Pinctada Radiata, Leach 1814) Larvalarının Farklı Mikroalg Türleriyle Üretimi SELÇUK YİĞİTKURT Çift kabuklu yetiştiriciliğinde doğadan spat (yavru) toplanabildiği gibi anaçların uyarılması yoluyla, elde edilen yumurta ve spermlerinin laboratuvar koşullarında döllendirilmesiyle de larva ve devamında spat temini sağlanmaktadır. Çift kabuklu türlerinin hemen hemen hepsinde aynı yöntemlerle yavru temin edilebilir. Larva temini ve larva besleme yetiştiricilikte üretim prosedürünün ilk ve en önemli kısmıdır. Ülkemiz su ürünleri üretim sektörü, küresel pazarda önemli paya sahip üreticilerden oluşmaktadır. Bu pazara, diğer su ürünleri üretiminde olduğu gibi talep ve ilgi artmaktadır. Pteriidae familyasının bir üyesi olan ışınlı İnci İstiridyesi olarak bilinen Pinctada radiata türü ülkemiz Akdeniz ve Ege Kıyılarında yayılım gösteren ve dünyada inci üretiminde kullanılan bir çift kabuklu türüdür. İnci yüzyıllardır dünyada olduğu kadar ülkemizde de rağbet görmektedir. Ülkemizde son yıllarda çift kabuklu (midye) yetiştiriciliği faaliyetleri hız kazanmış fakat farklı türler üzerine henüz bir girişim faaliyeti yoktur.
Bu çalışmayla inci istiridyesi üretimi için doğadan spat toplanamadığı koşullarda larva ve yavru üretim denemeleri, yetiştiricilik başarı oranları ve laboratuvar ortamlarında metamorfoz sürecine kadar larvaların hangi besin ve ne konsantrasyonda beslenmesinin uygun olacağı sonuçları ortaya konacak büyüme ve yaşama oranları belirlenecektir. Gerek geliştirilecek proses gerekse elde edilen veriler doğrultusunda inci istiridyesi üretimi ile ülkemiz ekonomisine ihracat yolu ile katkı sunma potansiyeli ortaya çıkacaktır. Çünkü doğal ve kültürü yapılarak elde edilecek istiridyelere dair ülkemizde yer alan üreticilere iletilmiş bulunan yurtdışı talepler söz konusudur. Ayrıca proje çıktısı verilerin patent ile koruma altına alınabilecek niteliktedir. Elde edilecek veriler doğrultusunda Üniversite-sanayi işbirliği modeli ile yürütülecek yeni araştırma ve endüstriyel büyüklükte ürün elde etme faaliyetlerine de ışık tutacak araştırma başlangıcı olacaktır.
2 Lisans öğrencisi
(Su Ürünleri Lisans eğitimi alıyor olmak)

Lisansüstü (Yüksek Lisans veya Doktora eğitimi alıyor olmak)
Selcuk.yigitkurt@ege.edu.tr
tirasus@gmail.com
1002 - Hızlı Destek 218S388 Pankreatik Kanser in vitro Modelinde SMAD3'ün Metabolik Etki Mekanizmasının Araştırılması ve SMAD3 Farmakolojik İnhibitörünün Terapötik Potansiyelinin Değerlendirilmesi SEVCAN ATAY Bu projenin biyoinformatik ön araştırması kapsamında elde edilen veriler SMAD3 geninin pankreatik tümör dokularında normal pankreatik dokulara göre yüksek oranda eksprese olduğunu ve bu yüksek ekspresyonun hastalarda düşük yaşam oranı ve kötü prognoz ile istatistiksel olarak anlamlı şekilde ilişkisinin olduğunu göstermiştir. Ayrıca, gerçekleştirilen ko-ekspresyon analizi ile SMAD3 geninin pankreatik kanserde hipoksi, glikoliz, oksidatif stres ve anjiyogenez yolaklarındaki kilit genler ile istatistiksel olarak anlamlı biçimde birlikte-eksprese olduğu literatürde ilk defa açığa çıkarılmıştır.

     Bu projenin gerekçesi, önerilen projenin biyoinfirmatik ön araştırma sonuçlarına dayanarak oluşturulan hipotezimizin deneysel olarak doğrulanması, proje sonunda elde edilen sonuçların ön araştırma verileri ile birlikte literatüre kısa sürede kazandırılması ve planlanan pankreatik kanser hayvan modelinde SMAD3 farmakolojik inhibitörünün farmakokinetik özellikleri, toksisitesi, biyoyararlanımı ve farmakolojik etkilerinin değerlendirileceği ve pankreatik kanser hastalarında SMAD3’ün prognostik önemini doğrulayacak ileri araştırmaların ön çalışmasının gerçekleştirilmesidir
     
1002 - Hızlı Destek 119O021 Çift Diskli Mineral Gübre Dağıtma Makinalarında Dağıtıcı Paletlerin Sayısı, Açısı ve Dağıtıcı Disk Devrinin Gübre Dağılım Düzgünlüğüne Etkilerinin Belirlenmesi ERDEM AYKAS Çift diskli mineral gübre dağıtma makinaların dağılım düzgünlüğünü iyileştirmek ve gübre dağıtımı sırasında gübrenin fiziksel özelliklerinin bozulmasını en aza indirmek amacıyla 3 farklı dağıtıcı palet sayısı, 5 farklı palet açısı, 5 farklı dağıtıcı disk devri bağımsız değişkenleri kullanılarak denemeler gerçekleştirilecektir. İhtiyaç duyulan bursiyer bulunmamaktadır. Doktora sonrası bursiyer 12 ay ve lisans bursiyeri 9 ay olmak üzere iki bursiyer görev almıştır. Proje 01.01.2021 tarihinde tamamlanmıştır Doktora sonrası, lisans erdem.aykas@ege.edu.tr

 


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ