Çerez Örnek

2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ERKEN BAŞVURU TARİHLERİ

2024-2025 EĞİTİM-ÖĞRETİM YILI GÜZ YARIYILI ERKEN BAŞVURU TARİHLERİ 


 Tüm Lisansüstü Programlarımız için başvurular 20 Mayıs 2024 – 24 Mayıs 2024  tarihleri arasında yapılacaktır.

 

   BAŞVURU ADRESİ https://adayogrenci.ege.edu.tr/register

 

 (Başvuru Sayfası 20 Mayıs 2024 tarihinde saat 08:00'dan itibaren açılacak, 24 Mayıs 2024 tarihi saat 17:00’ da kapanacaktır.)

 

Başvurular                                         : 20 Mayıs 2024 – 24 Mayıs 2024 

 

İngilizce Sınavı                                : 15 Mayıs 2024 Saat 18:00
 

 

Yabancı Dil (muafiyet) sınavına ilişkin duyuru ilgili birimin web sayfasında ayrıca Enstitümüz web sayfasında yayınlanmıştır.

 

MÜLAKAT VE/VEYA YAZILI BİLİMSEL DEĞERLENDİRME

                                

 Çok Disiplinli Doktora                   : 4 Haziran 2024 Saat 09:30

Tek Disiplinli Doktora                    : 5 Haziran 2024 Saat 09:30

Çok Disiplinli Yüksek Lisans          : 6 Haziran 2024 Saat 09:30

Tek Disiplinli Yüksek Lisans          : 7 Haziran 2024 Saat 09:30

 

13 Haziran 2024  tarihine kadar mülakat sonuçları Enstitüye gelen adayların kazandı/kazanamadı bilgisi başvuru adresi olan                 (https://adayogrenci.ege.edu.tr/login) ekranından görüntülenebilecektir.

 

Kazanan Adaylar İçin Kesin Kayıt Tarihleri                   

Kesin Kayıt               :17-18-19 Temmuz 2024

  1. Yedek Kayıt        :24 Temmuz 2024
  2. Yedek Kayıt        :26 Temmuz 2024

 

 

LİSANSÜSTÜ PROGRAMLARIMIZA BAŞVURU ŞARTLARI

 

TC UYRUKLU ADAYLAR İÇİN GEREKLİ BELGELER

 

Tezli Yüksek Lisans

Yüksek Lisans Dereceli Doktora

Lisans Dereceli Doktora

Tezsiz Yüksek Lisans

1. ALES sonuç belgesi

2.  Yabancı Dil Yeterlik Belgesi

3. Lisans diploması veya çıkış belgesi (e-devletten alınan mezuniyet belgesi geçerlidir.)

4. Resmi Onaylı Lisans Transkripti

 

1. ALES sonuç belgesi

2.  Yabancı Dil Yeterlik Belgesi

3. Lisans diploması veya çıkış belgesi (e-devletten alınan mezuniyet belgesi geçerlidir.)

4. Resmi Onaylı Lisans Transkripti

5. Yüksek Lisans diploması veya çıkış belgesi (e-devletten alınan mezuniyet belgesi geçerlidir.)

6. Resmi Onaylı Yüksek Lisans Transkripti

 

1. ALES sonuç belgesi

2.  Yabancı Dil Yeterlik Belgesi

3. Lisans diploması veya çıkış belgesi (e-devletten alınan mezuniyet belgesi geçerlidir.)

4. Resmi Onaylı Lisans Transkripti (Adayların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden 3 veya eş değeri bir not olması gerekmektedir.)

 

1. Lisans diploması veya çıkış belgesi (e-devletten alınan mezuniyet belgesi geçerlidir.)

2. Resmi Onaylı Lisans Transkripti

 

 

YABANCI UYRUKLU VEYA LİSANS/YÜKSEKLİSANS EĞİTİMİNİN TAMAMINI YURT DIŞINDA TAMAMLAYAN ADAYLAR İÇİN GEREKLİ BELGELER

 

Tezli Yüksek Lisans

Yüksek Lisans Dereceli Doktora

Lisans Dereceli Doktora

Tezsiz Yüksek Lisans

1. TÖMER belgesi

2.  Yabancı Dil Yeterlik Belgesi

3. Tercümeli Lisans diploması veya çıkış belgesi

4. Resmi Onaylı Tercümeli Lisans Transkripti

 

1. TÖMER belgesi

2.  Yabancı Dil Yeterlik Belgesi

3. Tercümeli Lisans diploması veya çıkış belgesi

4. Resmi Onaylı Tercümeli Lisans Transkripti

5. Tercümeli Yüksek Lisans diploması veya çıkış belgesi

6. Resmi Onaylı Tercümeli Yüksek Lisans Transkripti

 

 

1. TÖMER belgesi

2.  Yabancı Dil Yeterlik Belgesi

3. Tercümeli Lisans diploması veya çıkış belgesi

4. Resmi Onaylı Tercümeli Lisans Transkripti (Adayların lisans mezuniyet not ortalamalarının 4 üzerinden 3 veya eş değeri bir not olması gerekmektedir.)

 

 

1.Tercümeli  Lisans diploması veya çıkış belgesi

2. Resmi Onaylı Tercümeli Lisans Transkripti

3. TÖMER belgesi

 

 

  • Yabancı uyruklu veya lisans/yüksek lisans eğitiminin tamamını yurt dışında tamamlayan T.C. uyruklu adaylar; YÖK’ün belirlediği Türkçe öğretim merkezlerinden veya birimlerinden Türkçe yeterlik belgesi aldıklarını veya Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından düzenlenen Türkçe kurslarını ya da sınavlarını başardıklarını belgeledikleri takdirde Türkçe yeterlik koşulundan muaf tutulurlar. Türkçe yeterlik belgesine sahip olmayan adayların, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü tarafından yapılan Türkçe seviye tespit sınavından 100 tam puan üzerinden en az 70 almaları gerekir. Lisans veya yüksek lisans eğitimlerini Türkçe öğretim yapan bir üniversitede tamamladığını belgeleyen adaylar Türkçe dil sınavından muaf tutulurlar.
  • Tezli yüksek lisans programına başvuran adaylardan ilgili anabilim dalı yabancı dil yeterliği koşulu arıyor ise adayların ana dilleri dışında Almanca, Fransızca veya İngilizce olarak yapılan ve YÖK tarafından kabul edilen merkezî yabancı dil sınavlarından tezli yüksek lisans programları için en az 50 puan veya Yabancı Diller Yüksekokulu tarafından yapılan yüksek lisans yabancı dil yeterlik sınavından 60 puan veya doktora programları için YÖK tarafından kabul edilen yabancı dil sınavlarından en az 55 puan ya da ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen uluslararası yabancı dil sınavlarından ilgili puana eşdeğer bir puan almış olmaları gerekir. Tezli yüksek lisans programına başvuracak adaylardan, son 3 yıl içerisinde tümüyle YÖK ve ÖSYM tarafından eşdeğerliği kabul edilen dillerden birinde eğitim veren bir yükseköğretim kurumundan veya programından mezun olduğunu belgeleyenlerden yabancı dil belgesi aranmaz. Türk Cumhuriyetlerinden yüksek lisansa başvuran adaylardan (a) bendinde belirtilen Türkiye Türkçesi dil yeterlik belgesi ibraz edenlerden başka bir yabancı dil koşulu aranmaz.

TÜRKÇE YETERLİLİK SINAVINA GİRECEK ADAYLARIN DİKKATİNE

TDAE-Türkçe Öğretim Birimin tarafından düzenlenen, başarılı olan adayların C1 düzeyine denk yeterlik belgesi sahibi olacağı Türkçe Yeterlik (muafiyet) sınavına ilişkin duyuru ilgili birimin web sayfasında ayrıca Enstitümüz web sayfasında yayınlanmıştır.

 

 

PROGRAMLARIMIZA BAŞVURULARDA ARANAN ALES / YABANCI DİL KRİTERLERİ

2024-2025 YILI GÜZ DÖNEMİ ERKEN BAŞVURULARI KONTENJAN TABLOSU 

BAŞVURU ANLATIMI

 

 

ADAYLARIN BAŞVURULARDA DİKKAT ETMELERİ GEREKLİ HUSUSLAR

  1. Tüm başvuru işlemleri online olarak gerçekleştirilecektir.
  2. Başvuru sistemi 20 Mayıs 2024 tarihinde saat 08:00'da açılacak, 24 Mayıs 2024 tarihi saat 17:00’ da kapanacaktır. Sistem 17:00’ da kapanacağından başvurunuzun yarım kalmaması adına onaya gönderme işleminin 17 :00’dan önce yapılması gerekmektedir.
  3. Yüksek Lisans programlarına başvuru aşamasında kesin kayıt tarihine kadar mezun olabilecek durumda olan adaylardan diploma veya mezuniyet belgesine sahip olma koşulu aranmayacaktır. Doktora programlarına başvuru aşamasında diploma veya mezuniyet belgesine sahip olma şartı aranmaktadır.
  4. Lisansüstü programlara başvuruda bulunan lisans ve yüksek lisans programı mezunlarının öğrenim gördükleri kurumlardan aldıkları transkriptte 100’lük sistemde not ortalaması belirtilmemiş ise;

a) Adayın mezuniyet dönemine ait olmak şartıyla ilgili kurum tarafından onaylı bir 100’lük sistem dönüşüm çizelgesi kabul edilir.

b) Transkriptte farklı sistemlere göre verilmiş notların 100’lük sisteme göre tarif aralığı olması durumunda, aralığın alt sınırı başlangıç değeri kabul edilerek 100’lük sisteme dönüştürülür.

c) Yukarıda belirtilen belgelerin bulunmaması halinde, Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) “4’lük Sistemdeki Notların 100’lük Sistemdeki Karşılıkları” çizelgesi kullanılır.

d) Lisansüstü programlara başvuruda bulunan lisans ve yüksek lisans programı mezunlarının 20’lik ve 5’lik sistemdeki mezuniyet notları için Ege Üniversitesi not dönüşüm tablosu kullanılır.

  1.  ALES sonuçları sınav sonuçlarının açıklandığı tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir.
  2. YDS, e-YDS, YÖKDİL sınav sonuçları yapıldığı tarihten itibaren beş yıl süreyle geçerlidir.
  3. Yüz yüze yapılan Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu Yüksek Lisans Yabancı Dil Muafiyet Sınavı sonuçları 3 yıl süreyle geçerlidir. 05.08.2021 tarihli Senato kararı gereği;2021 yılında online yapılan E.Ü. Yabancı Diller Yüksekokulu Yabancı Dil Yeterlilik Sınavlarının sonuçları yalnızca 2021 yılı içinde yapılan yüksek lisans başvuruları için kullanılabilmektedir.
  • Doktora başvurularında Ege Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’nun yaptığı  Yüksek Lisans Yabancı Dil Muafiyet Sınavı geçersizdir. Başvuru yapıp mülakata girmiş dahi olsanız başvurunuz geçersiz sayılır.
  1. Adaylar aynı anda 1 tek disiplinli lisansüstü program, 1 çok disiplinli lisansüstü program ve bir de Tezsiz yüksek lisans programına  başvuru yapabilir.
  2. Yurt dışındaki kurumlardan mezun olan adayların, Yurt dışında öğrenim gördüğü kurumun tanınıp tanınmadığına dair Yükseköğretim Kurumundan alınan tanınma belgesini, başvuru esnasında çevrimiçi başvuru sistemine yüklenmesi gerekir. Tanınma belgesi olmayan adaylar için Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına görüş sorulacaktır.
  1. Lisansüstü programlara başvuru ve kayıt kabul işlemlerinde E.Ü. Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği hükümleri uygulanır. Bu hükümlerde yer almayan durumlarda Yüksek Öğretim Kurulu   Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği ve kararları, E.Ü. Senatosu kararları ve Enstitümüz Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
  2. Adayların bilgilerinin eksiksiz ve doğru girilmesinden adayların kendileri sorumluluğunda olduğundan gerçeğe aykırı beyanda bulunan ve belge yükleyenlerin kayıtları iptal edilir ve haklarında yasal işlem uygulanır.
  3. Programlara özgü özel koşullar kontenjan tablosunda belirtilmiştir.
  4. Başvuru için; http://adayogrenci.ege.edu.tr adresinden sisteme giriş yapılmalıdır. Sisteme giriş yaptıktan sonra hangi belgelerin yükleneceği, hangi bilgilerin e-devlet ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı sistemleri üzerinden çekileceği, ilgili sistem tarafından adım adım yönlendirilecektir.
  5. Başvurusu esnasında karşılaşılabilecek teknik aksaklıklar ve sorunlarla ilgili olarak “Başvuru Anlatım Kılavuzu”na bakılması gerekmektedir.
  6.  Başvurularımız online yapılmaktadır. Enstitümüze elden ya da posta yolu ile evrak teslim kabul edilmeyecektir.

Yazılı bilimsel değerlendirme ve/veya mülakata girmeyen veya yazılı bilimsel değerlendirme ve/veya mülakat puanı yüksek lisans programları için 50’nin altında, doktora programları için 60’ın altında olan adaylar için yerleştirme puanı hesaplanmaz ve adaylar başarısız sayılır. Yazılı bilimsel değerlendirme sonuçlarını ilgili anabilim dalı adaya duyurmakla yükümlüdür.

Hem yazılı bilimsel değerlendirme hem de mülakat yapılması durumunda önce yazılı bilimsel değerlendirme sonra mülakat yapılacak olup, yazılı bilimsel değerlendirmeye katılmayan ve/veya başarısız olan aday mülakata alınmaz.

Ayrıntılı bilgi için:

İnternet adresi: https://fenbilimleri.ege.edu.tr/

e-posta: fenbilduyuru@gmail.com


Ege Üniversitesi

EGE ÜNİVERSİTESİ